VEST
2022
Nacrtaj, recituj, baku i deku obraduj!

“Nacrtaj, recituj, baku i deku obraduj!” je još jedna akcija Grupe za samozastupanje Pančevo, koja deluje u okviru Udruženja “Na pola puta”.

Ova akcija je značajna zato što oslikava jedan vid međugeneracijske saradnje, poštovanja, gajenja pravih vrednosti ,suzbijanja predrasuda i širenje pozitivne slike o svim starosnim dobima i pripadnicima različitih populacija koje su često diskriminisane u društvu.

Realizovane su sledeće aktivnosti:

  1. 8 kreativnih radionice korisnika Gerontološkog centra Pančevo i članova Grupe za samozastupanje Pančevo na kojima su se međusobno družiti, ali i izrađivali poklone u vidu ručnih radova za pobednike i ostale učesnike likovnog konkursa;
  2. raspisan je likovni konkurs na temu “Baka i deka, najveće blago” za pančevačke predškolske ustanove. Pobednike radova birali su samozastupnici i korisnici,,Gerontološkog centra Pančevo”;
  3. Radionice u predškolskim ustanovama na kojima će diskutovati o starima, svojim bakama i dekama i o tome koliko im znače, o načinuophođenja prema njima, međusobnom poštovanju i toleranciji;
  4. i pripremaće recitacije na ovu temu, napraviće čestitke ili simbolične poklone za korisnike “Gerontološkog centra Pančevo“ koje će im dodeliti na završnoj svečanosti.
  5. Završna svečanost u biblioteci grada Pančeva gde je upriličena izložba likovnih radova čiji su autori predškolci i dodeljene su glavne nagrade i nagrade za učešće autorima likovnih radova, koje su izraditi samozastupnici i korisnici Gerontološkog centra Pančevo. Osim ovih nagrada, predškolci su dobili zahvalnice, diplome I medalje za učešće na likovnom konkursu.

Ovom akcijom je oko 50 dece predškolskog uzrasta učestvovalo na likovnom konkursu, razvijalo svoju  kreativnost, empatiju prema starima i osobama sa intelektualnim teškoćama, međugeneracijsku saradnju od ranog uzrasta.

“Nacrtaj, recituj, baku i deku obraduj!”  je realizovan u okviru akciju „Šta nam teško“ koju realizuju Mladi istraživači Srbijeuz podršku Ministarstva omladine i sporta RS.