VEST
2020
Pokreni krug darivanja

U okviru nacionalnog programa za volontiranje mladih „Mladi su zakon 2020’’ i akcije „ŠtaNamTeško“, Grupa za samozastupanje Pančevo, koje deluje u okviru Udruženja „Na pola puta“, pokrenula je akciju „Pokreni krug darivanja“.

Cilj ove akcije je prvenstveno socijalno uključivanje mladih sa intelektualnim teškoćama grada Pančeva koji zbog epidemiološke situacije i uvedenih restriktivnih mera zaštite, mesecima ne učestvuju u nijednoj aktivnosti sa svojim vršnjacima. Ne posećuju prostore namenjene njima, kao ni kafiće i druga mesta gde su pored socijalizacije i interakcije sa drugima van svoje porodične sredine, bavili se aktivnostima koje su značajne za održavanje različitih veština i sposobnosti. Za osobe sa intelektualnim teškoćama je veoma važno održavanje nivoa postojećih veština i sposobnosti jer zbog teškoća i godina starosti, može lako doći do njihove regresije. Kako bi podržali naše drugare kojima je potrebna dodatna podrška, odlučili smo da najveći deo projekta posvetimo njima ali da podrškom našim drugarima, pokrenemo krug darivanja. S obzirom da je epidemija u toku, kao i važeće epidemiološke mere, smatrali smo da je potrebno razraditi plan realizacije aktivnosti našeg udruženja za izradu kreativnih predmeta. Uz podršku članova Grupe za samozastupanje Pančevo, osobe sa intelektualnim teškoćama su ispunile slobodno vreme na kreativan način, a istovremeno radile na održanju nivoa manuelne sposobnosti, pažnje i koncentracije.

Ovom akcijom obezbeđen je materijal za kreativne radionice na kojima su osobe sa intelektualnim teškoćama izrađivale nakit i ukrasnu dekoraciju, koju smo menjali sa sugrađanima za preko 200 starih knjiga, koje smo poklonili Domu kulture “Kočo Racin” iz Jabuke i školskim bibliotekama Gimnazije “Uroš Predić” i Mašinske škole.

Akciju „Šta nam teško“ podržava Ministarstvo omladine i sporta RS.