VEST
2021
Sami krojimo svoju budućnost

Projekat "Sami krojimo svoju budućnost" realizovan je od avgusta do novembra 2021. godine u organizaciji "Grupe za samozastupanje Pančevo" koja deluje u okviru Udruženja "Na pola puta" a koju čine mladi sa intelektualnim teškoćama. Projekat je podrazumevao kurs šivenja čiji su polaznici mladi sa intelektualnim teškoćama. Na kursu mladi sa intelektualnim teškoćama su uz podršku sašili veliki broj tetra pelena, jastučnica i kuhinjskih krpa. Na svakom proizvodu  stajale su poruke na temu ljubavi, solidarnosti i humanosti koje su osmišljavali mladi sa intelektualnim teškoćama.

Završna projektna aktivnost podrazumevala je posetu ustanovama kojima su samozastupnici poklonili sve što je sašiveno tokom kursa. Tom prilikom poklonjeno je:

- 70 tetra pelena - jedan deo poklanjali smo Opštoj bolnici Pančevo, odeljenju Porodilišta, a drugi deo novim mamama

- 115 kuhinjskih krpa i 40 jastučnica smo namenili Sigurnoj kući u Pančevu.

Cilj projekta je da mladi sa intelektualnim teškoćama savladaju nove veštine šivenja i krojenja, svako u skladu sa svojim mogućnostima. Mladi sa intelektualnim teškoćama imaju teškoće u pronalaženju posla u nedostatku radnih veština i poslova koje mogu da obavljaju. Sa usvojenim novim veštinama, moći će da dobiju nove prilike da se zaposle i radno angažuju i postanu konkurentni na tržištu rada, što će im obezbediti prihode za život i veću društvenu uključenost.

Projekat je realizovan u okviru konkursa "Šta nam teško", programa "Mladi su zakon" koji finansira Ministarstva omladine i sporta.